[Barcelona] Escarni a Isidre Fainé, director de La Caixa

El màxim responsable de l’entitat bancària Caixabank (abans La Caixa) ha estat el blanc d’un escarni en què se l’assenyalava com a responsable directe de les polítiques de retallades i culpable d’impulsar una dictadura financera de la qual són beneficiaris ell i l’empresa que presideix. L’acció havia estat convocada per la campanya Independència per Canviar-ho Tot el passat dijous 12 de desembre al barri de Sant Gervasi, on el magnat té la seva residència.
Desenes de persones s’aplegaven a l’estació de metro Les Tres Torres, des d’on es van dirigir a l’edifici del banquer, al número 55 de la ronda del General Mitre, amb cartells que denunciaven els excessos del poder econòmic contra el poble i contra els drets socials. “La nostra sobirania acaba on comença la seva impunitat” era la consigna que denunciava la impossibilitat de retornar al poble el dret a decidir en un marc en què no totes les persones són tractades igual i en què el poder adquisitiu és garantia d’immunitat davant la llei.
escarni_faine1
L’edifici en qüestió no tenia un gran desplegament de seguretat sinó que estava totalment a la vista i desprotegit, fet que va facilitar el desenvolupament de la protesta sense incidents. Un dels membres de la campanya va llegir el manifest de l’acció, que denunciava que “el poder financer és un dels sectors que més sobirania i més riquesa social roba a les classes populars”. El text posava l’accent sobre la importància de crear un país en què el capitalisme financer sigui abolit: “En el camí cap a un país i un futur lliures, cal acabar amb la màfia bancària”, assegura el manifest, i afegeix que “cal assenyalar els veritables responsables de l’actual situació” i que “l’oligarquia catalana és enemiga de la llibertat dels Països Catalans”. Per posar fi a l’acció es van penjar tot de cartells als vidres del portal, denunciant la responsabilitat de Fainé en l’actual situació de despossessió de les classes populars i assenyalant-lo com a culpalbe directe.

Amb aquest escarni, la campanya Independència per Canviar-ho Tot ha volgut visibilitzar els autèntics culpables (i beneficiaris) de la crisi i les polítiques d’austeritat. L’acció feia èmfasi en el poder que encara tenen a casa nostra els poders econòmics —encarnats en la figura de Fainé i La Caixa—, fet que xoca amb la voluntat de sobirania per part del poble.

escarni_faine1

Compartir: