Arran i Endavant taquem de roig les estàtues de Gaspar de Portolà a Lleida i Balaguer

Les organitzacions de l’Esquerra Independentista Arran Lleida i Endavant Ponent hem cobert de pintura roja els monuments dedicats a Gaspar de Portolà a Lleida i Balaguer. Coincidint amb el Dia de la Hispanitat, l’assenyalem com a màxim exponent de la colonització espanyola de Califòrnia durant el segle XVIII: “Les nostres ciutats no poden seguir honorant el responsable militar del genocidi contra la població indígena de l’Alta Califòrnia”.

 

L’anomenada Santa Expedición a la Alta California (nom que va rebre la missió encarregada per Carles III per ocupar aquest territori al segle XVIII), va provocar una catàstrofe demogràfica, cultural i social sobre els pobles originaris. La figura de Portolà, àmpliament venerada per institucions, polítics i empresaris de Ponent també ha estat, en els darrers anys, reinvindicada per grupuscles feixistes.

 

Amb aquesta acció, les organitzacions exigim a les Paeries de les dos ciutats que retirin les escultures assenyalades i que deixin d’homenatjar Gaspar de Portolà en els seus nomenclàtors. Concretament, en el cas de Balaguer, també demanem el canvi de nom d’un carrer, de l’escola pública i d’un espai museístic. A Lleida també exigim el canvi del nom d’uns blocs del barri de la Mariola i la retirada de les plaques de l’exterior de l’església de Sant Pere Apòstol.

Balaguer i Lleida, 12 d’octubre de 2022.

La figura a Balaguer.

 

La figura a Lleida.

Compartir: