[Vilassar de Dalt] El Comú Català, la història dels que no surten història


Detall de l'esdeveniment


Presentació del llibre ‘El Comú Català, la història dels que no surten història’ a càrrec del seu autor, David Algarra i Bascón.
Dissabte 19 de novembre | 19.00 h | Can Jaumetó (Carrer Manuel Moreno, 40) | Vilassar de Dalt (el Maresme).
Organitza: Can Jaumetó
L’obra en qüestió és un recull historiogràfic de les pràctiques, xarxes i infraestructures comunals que existiren al camp català fins a la imposició de la lògica mercantil i la industrialització. Més enllà del recull, però, aquest llibre pretén també denunciar l’oblit interessat que la historiografia burgesa va condemnar tals comunitats, posar en relleu les resistències a la implantació del capital i la seva lògica i la brutal repressió soferta, també en l’àmbit simbòlic i del relat, des del qual es genera l’actual estat de desmemòria i la naturalització de les relacions socials capitalistes com a eternes i inqüestionables.
La restitució en les nostres memòries d’allò que anomenem el comú català per ser conscients que també en el nostre territori hi van existir grups humans relacionant-se des de paràmetres de solidaritat i ajuda mútua, gestionant els recursos i la producció des d’una lògica de comunitat, tot això, abans de la constitució dels estats tal com els coneixem avui i de l’hegemonia global del capitalisme.
Incorporar tal consciència és rellevant en dos sentits: per una banda, per desafiar la ideologia burgesa i l’economia neoliberal, que ens presenta el capitalisme i les relacions entre persones determinades per la competència i la indiferència recíproca com quelcom etern, natural i inqüestionable.
15027467_681007032055451_2012528419373468209_n

Compartir: