5 anys de Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Aprofitem per felicitar al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ara que fa 5 anys de vida.

 

Manifest del SEPC:

Manifest pels 5 anys del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Fa 5 anys, va néixer el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a partir de la confluència entre l'Alternativa Estel i la Coordinadora d'estudiants dels Països Catalans, continuadora al mateix temps de l'Assemblea d'Estudiants Nacionalistes (AEN) al País Valencià, del Col·lectiu Universitari Andreu Nin (CUAN) a la Universitat Rovira i Virgili, del Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI) al Principat i a les Illes Balears, i de l'Associació Catalana d'Estudiants (ACE) a la Catalunya Nord.
 
D'aquesta manera, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans assumia el maig de 2006, després de l'Assemblea Nacional Constituent de Sueca, el relleu de més de 30 anys de lluita estudiantil independentista, implantant-se a totes les universitats i a més d'un centenar d'instituts d'arreu dels Països Catalans.
 
El SEPC continuà, d'aquesta manera, amb projectes dels seus predecessors com el Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana, que ha recorregut les nostres universitats de nord a sud del país, homenatjant grans personalitats de la nostra cultura com Enric Valor, Maria Mercè Marçal o Joan Fuster; i la Trobada d'Estudiants dels Països Catalans, que s'ha consolidat com un dels espais més importants de debat, formació i intercanvi d'experiències dels estudiants dels Països Catalans.
 
Una de les tasques més rellevants del SEPC ha estat la feina continuadora contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior. El SEPC fou capdavanter, junt amb les assemblees d'estudiants, en la lluita contra el procés de Bolonya a cadascuna de les nostres universitats, situant el debat del nou model educatiu en primera plana amb les ocupacions de les facultats i organitzant grans mobilitzacions i espais de debat. L'any 2009, en el punt més àlgid de la lluita contra Bolonya, un militant del SEPC va estar un mes en vaga de fam per defensar un ensenyament universitari públic i universal. A més, es van patir molts casos de repressió, així, en acabar-se les mobilitzacions, hi havia més de 100 persones imputades i a espera de judici per mobilitzar-se contra l'EEES. Per aquesta raó, el SEPC va encetar la campanya “Més de 100 a Judic:i Bolonya s'aplica amb repressió”.
 
Cal també destacar la feina del SEPC en el si de l'Esquerra Independentista. Com a sectorial estudiantil, hem participat activament en el desenvolupament de les campanyes nacionals “300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència”, en commemoració dels 300 anys de l'ocupació per part de les tropes borbòniques arreu de tot territori, i la campanya “Jo també sóc antimonàrquic/a”.
 
Cinc anys després de la constitució del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans com a única sectorial estudiantil dins l'Esquerra Independentista, comptem amb més força que mai per fer front a les ofensives neoliberals que suposa l'Estratègia Universitat 2015 amb els seus pilars de governament, finançament, excel·lència i avaluació, que faran que la universitat siga utilitzada pels grans bancs i empresaris. És per això que el SEPC està finalitzant la Carta Catalana dels Estudiants com a proposta de l'ensenyament públic, popular, de qualitat, català i antipatriarcal que des de fa tants i tants anys lluitem per aconseguir.

 

Compartir: