[Vila-real] Commemoració de la crema de la vila.


Detall de l'esdeveniment


CREMEM-LOS

Com ja ve sent habitual els darrers anys, les organitzacions de l’EI de la Plana Baixa, Endavant i Arran, amb la col·laboració del Casal Popular de Vila-real, participem dels actes de commemoració de la crema de la vila, l’any 1706, a mans de les tropes borbòniques baix el lema “Cremem-los” i hem preparat un seguit d’actes durant tota la jornada.

  • 13 h: Inauguració e l’exposició “Una revisió gràfica de la història de l’esquerra independentista (1969-2006)”, de Pasqual Cabedo.
  • 14 h: Dinar popular. (Inscripció per internet).
  • 19 h: Cercavila.
  • 21 h: Sopar popular i concert amb Xavi Sarrià i Kei Day en acústic i Apologia.

Us esperem a totes per tal de seguir consolidant aquesta diada i fer-la créixer.

MANIFEST

El 12 de gener de 1706, les tropes borbòniques van cremar part de la vila en el marc de la Guerra de Successió i amb ella part de la resistència vila-realenca. La victòria borbònica i la implantació del decret de Nova Planta va suposar l’inici d’un procés de més de 300 anys d’aniquilació política, lingüística i nacional però també de noves lluites.

La cultura ha sobreviscut perquè ha sigut popular. La llengua ha aguantat perquè hi havia un poble unit que no acceptava les imposicions. La nostra herència, la nostra cultura, no és estàtica, va nàixer de viure al nostre territori, i per a defendre’l junt amb tota la gent que hi treballa, ha evolucionat i ha seguit camins de resistència. La nostra herència és una cultura popular.

Davant de la situació actual, on el capitalisme i les grans empreses com Porcelanosa o Mercadona dicten tots els aspectes de la nostra vida per davant de qualsevol govern municipal, és hora que la nostra cultura torne a ser exemple de lluita. Perquè volem deixar d’estar explotades als nostres llocs de treball, volem deixar de patir estrés, depressions, cansament crònic i un llarg etcètera per culpa d’un capitalisme patriarcal que no dubta a fer créixer el feixisme per tal de consolidar-se.

Ara és hora d’aprendre de la història i d’aportar la nostra experiència, la dels Països Catalans, que ha sigut i serà terra de lluites. És hora de lluitar contra l’enemic que ara amenaça el territori i la gent que hi treballa. És hora de lluitar contra el capitalisme, els interessos amagats de la burgesia, com per exemple l’enderrocament de l’Alqueria dels Frares. És hora de prendre el relleu a tota eixa generació que va resistir i no deixar ni un pam d’aire als feixistes que volen normalitzar el discurs d’odi. El canvi no vindrà per part de cap ajuntament, vindrà del poble.

Per tant, portant com a bandera una cultura popular, ens oposem als partits i institucions que intenten encaixar el nostre poble en el sistema capitalista, que continuen ballant l’aigua als grans terratinents de la taronja i als propietaris de les fàbriques. Que defenen la cultura com si només fora una llengua i no una forma de vida d’un poble que, cada volta més, ha assimilat abaixar el cap i arrossegar-se pel fang.

I hui, commemorant la resistència, recordem també les que estos anys han lluitat contra el sistema i les han volgut fer callar. Hui commemorem el company militant Pasqual Cabedo i seguim amb la seua lluita. Per les companyes independentistes detingudes i empresonades, per les companyes antifeixistes i feministes perseguides per plantar cara al feixisme. Pels pobles del sud global que perden la por i s’alcen i lluiten. Si volem que la nostra cultura visca, hem de lluitar.

Si el present és lluita, el futur és nostre. Del poble. De les treballadores. De totes. Ja no poden cremar-nos més, ara és la nostra: cremem-los!

Compartir: