Commemoració de la Crema de Vila-real.

La guerra de successió és un dels moments més importants i més tractats de la història dels Països Catalans. Com ja sabem, va suposar la pèrdua de la llibertat del nostre poble, la nostra llengua i les nostres tradicions. Va representar l’inici d’un procés de més de 310 anys de submissió i aniquilació política, lingüística i nacional, però també de resistència.
Dins d’aquesta guerra, els fets ocorreguts a Xàtiva, amb la crema de la ciutat, són els que van convertir-la en un símbol de resistència i de memòria col·lectiva contra el Regne d’Espanya.
En canvi, els fets ocorreguts a Vila-real, molt semblants, han estat oblidats. L’exèrcit borbònic va cremar i saquejar Vila-real el 12 de gener de 1706 com a mesura repressiva per la negativa de la població camperola a lliurar la ciutat i per la defensa heroica que en van fer. En aquest enllaç s’expliquen més detalladament els fets ocorreguts aquell dia: http://ccsocials.blogspot.com.es/2007/08/els-fets-de-1706-la-literatura.html
Any rere any, l’associació local Socarrats recupera la memòria d’aquests fets amb diversos actes que tenen com a plat fort una cercavila pels carrers de la ciutat, en la qual l’Esquerra Independentista hem preparat un bloc propi per reivindicar també la necessitat d’una societat lliure de les opressions nacionals, socials, de sexe i de gènere, per defensar la nostra llengua i la nostra cultura en el marc dels Països Catalans.
Des del SEPC Vila-real, Arran La Plana i Endavant Plana Baixa creiem que cal convertir la commemoració d’aquests fets en una diada important en l’àmbit comarcal però també nacional. És per això hem preparat una sèrie d’activitats per al proper 13 de gener que tot seguit descriurem i que podeu trobar en el cartell adjunt.

– 13.30: DINAR POPULAR: OLLA DE LA PLANA VEGANA  // PREU 4€ //  LLOC: CASAL POPULAR DE VILA -REAL (C/ CRONISTA TRAVER, 30)                 // INSCRIPCIÓ ONLINE: https://goo.gl/forms/E86AvaJgks0NZ6h02

– 15.30: TORNEIG DE LA FALLERA CALAVERA ORGANITZAT PER KALEBARRAKA // PREU 3€ // LLOC: CASAL POPULAR DE VILA-REAL (C/                  CRONISTA TRAVER, 30)

– 18.00: QUEDADA AL CPVR PER A ANAR EN BLOC A LA CERCAVILA // LLOC: CASAL POPULAR DE VILA-REAL (C/ CRONISTA TRAVER, 30)

– 21:45 CONCERT D’EPICENTRE I  BUIT LEGAL // LLOC: CASAL POPULAR DE VILA-REAL (C/CRONISTA TRAVER, 30). DURANT EL CONCERT HI HAURÀ COQUES, PICA PICA I CREMAETS A PREUSPOPULARS.

Fem una crida a l’organització a donar als actes preparats la repercussió que mereixen, així com a la militància de tot el nostre país a participar i a fer que l’assistència siga tan alta com siga possible.
Esdeveniment a facebook: https://www.facebook.com/events/136812140328753/?ti=as&__mref=mb
Vila-real, 27 de desembre de 2017
ENDAVANT PLANA BAIXA.Commemoració de la Crema de Vila-real.