Una resposta a la crisi alimentària global. Via Camperola. 2008

L’organització pagesa internacional Via Campesina (Via Camperola) analitza les causes de la crisi alimentària que pateixen els països en vies de desenvolupament, denunciant les polítiques econòmiques impulsades pel FMI i el BM i la imposició de la liberalització de l’OMC, que han destruït la producció agrícola d’aquests països, posant les bases per a l’actual crisi causada pels grans increments de preus derivats de l’auge dels agrocombustibles i l’especulació financera en uns mercats controlats per grans companyies multinacionals. I proposa un seguit de mesures urgents que permetin tant als camperols com petits agricultors viure de produir el menjar necessari a preus que no castiguin a les masses empobrides del planeta.

Una resposta a la crisi alimentària global: els camperols i petits agricultors poden alimentar el món

Els preus dels cereals en el mercat mundial estan pujant. Els preus del blat han augmentat un 130% en el període de març 2007-març 2008. Els preus de l’arròs van augmentar gairebé un 17% en el 2007 i van augmentar altre 30% al març del 2008. Els preus del blat de moro van pujar un 35% entre març del 2007 i març del 2008. En els països que depenen molt de la importació d’aliments, alguns preus han pujat dramàticament. Les famílies pobres veuen que pugen els rebuts del menjar i que no poden ja assumir les despeses per a comprar el mínim necessari. En molts països els preus dels cereals s’han doblat o triplicat durant l’any passat. Els governs d’aquests països estan sota molta pressió per a fer accessible el menjar a un preu raonable. El govern d’Haití ja s’ha trobat amb aquest problema. I en nombrosos altres països (com per exemple Camerun, Egipte, Filipines…) estan tenint lloc fortes protestes.

La crisi actual: una conseqüència de la liberalització de l’agricultura

Alguns analistes han estat culpant exclusivament als agrocombustibles, a la creixent demanda mundial o a l’escalfament global de l’actual crisi alimentària. Però en realitat, aquesta crisi també és el resultat de molts anys de polítiques destructives que van soscavar les produccions nacionals d’aliments, i van obligar als camperols/es a produir cultius comercials per a companyies transnacionals (CTN) i a comprar els seus aliments de les mateixes multinacionals (o a altres…) en el mercat mundial.
En els últims 20-30 anys el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional (FMI), i posteriorment l’Organització Mundial del Comerç (OMC) han forçat als països a disminuir la seva inversió en la producció alimentària i el seu suport als i les camperoles i pagesos o petits agricultors, que són les claus de la producció alimentària. No obstant això els petits productors són els productors claus d’aliments del món.
Els donants internacionals principals mostren la falta d’interès en la producció d’aliments. La cooperació al desenvolupament dels països industrialitzats cap als països en vies de desenvolupament va ascendir de 20 bilions de dòlars (1980) a 100 bilions de dòlars (2007). L’aportació per a l’agricultura, no obstant això, va descendir de 17 bilions de dòlars a 3 bilions de dòlars (2007). I la major part d’aquests fons probablement no es va destinar a la producció alimentària basada en els i les camperoles.
Sota les polítiques neoliberals, van considerar que els fons de reserva administrats per l’Estat eren massa cars i els governs van haver de reduir-los i privatitzar-los. Per exemple Bulog, la companyia estatal d’Indonèsia que es va fundar per a regular els fons de reserva, es va privatitzar en 1998 sota les polítiques del Fons Monetari Internacional. Sota la pressió de l’OMC les juntes estatals del mercat han estat desmantellades, perquè es considera que van contra el principi de “lliure“ comerç. Els tractats de l’OMC han forçat als països a “liberalitzar” els seus mercats agrícoles: reduir taxes a la importació (la qual cosa va ser una pèrdua important d’ingressos per als països importadors!) i acceptar importacions d’almenys el 5% del seu consum intern, fins i tot encara que no les necessités. Al mateix temps, les multinacionals han seguit fent dúmping amb els excedents en els seus mercats, utilitzant totes les formes de subsidis directes i indirectes a l’exportació.
A més, els governs nacionals no han assolit estabilitzar els seus mercats i protegir als agricultors i consumidors de les fluctuacions sobtades dels preus.

Les polítiques neoliberals han destruït la capacitat dels països d’alimentar-se a si mateixos.

Després de 14 anys del NAFTA (Tractat de Lliure Comerç de Nord Amèrica) Mèxic va passar per una gran crisi, anomenada amb freqüència la “crisi de la tortilla”. De ser un país exportador, Mèxic va passar a ser depenent de la importació de blat de moro d’Estats Units. Actualment Mèxic importa el 30% del seu consum de blat de moro. Avui dia, les creixents quantitats de blat de moro dels EEUU han estat sobtadament derivades a la producció d’agrocombustibles. Les quantitats disponibles per als mercats mexicans han disminuït, provocant un augment de preus.
En 1992, els agricultors d’Indonèsia van produir soja suficient per a proveir el mercat domèstic. El tofu fet amb soja i el ‘tempeh’ són part important de la dieta diària en tot l’arxipèlag. Seguint la doctrina neoliberal, el país va obrir les seves fronteres als aliments importats, permetent que la soja barata d’EUA inundés el mercat. Això va destruir la producció nacional. Avui, el 60% de la soja que es consumeix a Indonèsia és d’importació. Els preus rècord del passat gener de la soja d’EUA van conduir a una crisi nacional, quan el preu ‘del tempeh’ i el tofu (la “carn dels pobres”) es va doblar en poques setmanes.
Segons la FAO, el dèficit alimentari en l’oest d’Àfrica va augmentar un 81% en el període de 1995-2004. En aquest període la importació de cereals va augmentar un 102%, la de sucre un 83%, els productes làctics un 152% i les aus un 500%. D’acord amb el FIDA (2007), no obstant això, aquesta regió té el potencial de produir aliments suficients. I per tot el món, malgrat que augmenta la vulnerabilitat dels països, la liberalització avança: La Unió Europea està forçant als països de la ACP a l’anomenat Acord de Col·laboració Econòmica, per a liberalitzar el sector agrícola amb efectes adversos predictibles per a la producció alimentària.

El boom dels agrocombustibles: un impacte sobtat en els mercats mundials

L’emergència dels agrocombustibles és una altra de les causes de l’augment de preus dels aliments. Durant els últims anys, les multinacionals i els poders econòmics mundials, com EUA i la UE, han desenvolupat ràpidament la producció d’agrocombustibles. Subsidis i inversions massives s’estan dirigint cap a aquest sector en auge. Amb el resultat que les terres estan passant en poc temps de manera massiva de la producció de menjar a la producció d’agrocombustibles. I una part important del blat de moro dels EUA ha “desaparegut” sobtadament, ja que va ser comprada per a la producció d’etanol. Aquesta explosió incontrolada del sector dels biocombustibles va causar un gran impacte en els ja inestables mercats internacionals de l’agricultura. Egipte, un dels majors importadors de cereals, ha reclamat als EUAi a la UE que aturin el creixement de la producció de blat de moro i altres cultius per als agrocombustibles. A Egipte els preus dels aliments, incloent el pa subvencionat, van pujar prop d’un 30% l’any passat. A Filipines, el govern s’està fixant en 1,2 milions d’hectàrees per a la producció de “jatropha” en la illa del sud, Mindanao, mitjançant la Companyia Nacional del Petroli de Filipines – Corporació de Combustibles Alternatius. També està identificant més de 400,000 hectàrees de terra per a inversions del sector privat. El Jatropha curcas és un arbust no comestible resistent a la sequera. Produeïx fruits de la grandària de pilotes de golf que contenen un oli que pot convertir-se en agrocombustible. S’esperen impactes sobre la seguretat alimentària local.

Especuladors: aposta per l’escassesa esperada

L’especulació, sovint eclipsada en els debats públics, és una de les causes principals de l’actual crisi dels aliments. La producció roman a un nivell alt, però els especuladors aposten en l’escassesa esperada i augmenten artificialment els preus.
La producció mundial de gra en 2007/2008 està estimada en 2108 milions de tones (un augment de 4,7% comparat a la del 2006/2007). Això supera bastant la mitjana de creixement del 2% en la passada dècada. El consum mig de cereals per a l’alimentació va augmentar prop del 1% anual i arribarà a 1009 milions de tones en 2007/2008. L’ús per a farratge va augmentar un 2% fins a 756 milions de tones. I l’ús per a altres fins serà de prop de 364 milions de tones. Una part important d’aquesta quantitat és blat de moro (95 milions de tones), i la major part es destina a agrocombustibles. S’espera que EUA utilitzi 81 milions de tones de blat de moro per a etanol, un 37% més que en 2006/2007. Es calcula que les reserves mundials de cereal disminueixin 21 milions de tones (5%) fins a arribar a 405 milions de tones al final de la temporada de 2008. Les reserves han anat descendint durant molts anys. Ara les reserves estan en el seu nivell més baix en 25 anys.
Encara que és cert que durant els últims anys la demanda ha augmentat un poc més comparada amb la producció, una política nacional i internacional equilibrada dirigida a la producció alimentària de cada país podria fàcilment corregir la situació i assegurar preus estables per als/as camperols/as i consumidors/as.
Les multinacionals i els analistes convencionals prediuen que la terra s’utilitzarà cada vegada més per a agrocombustibles (blat de moro, però també oli de palma, llavor de colza, canya de sucre…) Prediuen que la mitja classe ascendent d’Àsia començarà a comprar carn la qual cosa augmentarà la demanda de cereals. A més prediuen efectes climàtics negatius per a la producció alimentària, com sequeres i inundacions severes. Mentrestant, les multinacionals obtenen agressivament enormes àrees de terres agrícoles al voltant de les ciutats amb fins especulatius, expulsant als camperols. A l’Índia s’han establert més de 700 “Noves Zones Econòmiques”, expulsant de les seves terres als agricultors.

Basant-se en aquestes prediccions, les multinacionals manipulen els mercats

Els venedors mantenen les seves reserves allunyades del mercat per a estimular les pujades de preu en el mercat nacional, creant enormes beneficis. A Indonèsia, justament durant la pujada del preu de la soja el gener de 2008, la companyia PT Cargill Indonèsia conservava encara 13,000 tones de soja en els seus magatzems de Surabaya, esperant que els preus arribessin a un record.
En molts països, els grans supermercats estan a punt d’obtenir el monopoli del poder i augmenten els preus molt més del justificat per la pujada de preus dels productes agrícoles. Per exemple, a França, el preu de certs iogurts de va incrementar un 40% encara que el cost de la llet només suposa un terç del preu total. Una pujada substancial dels preus de la llet per als agricultors mai podria causar tal augment de preu.
A Alemanya, els agricultors han vist com els preus que els paguen en la granja per la llet han descendit un 20-30%, duent-los a la fallida. Això es deu al fet que els supermercats utilitzen productes làctics barats com un instrument de màrqueting per a atreure als consumidors.
L’especulació financera internacional està jugant un paper molt important en l’augment de preus dels aliments des de l’estiu de 2007. A causa de la crisi financera dels EUA, els especuladors han començat a canviar els productes financers per les matèries primeres, incloent els productes agrícoles. Això afecta directament als preus en el mercat domèstic, doncs molts països depenen cada vegada més de la importació d’aliments.
Això està ocorrent mentre encara hi ha suficient menjar en el món per a alimentar a la població global. Segons la FAO, el món podria encara alimentar fins a 12.000 milions de persones en el futur.

Lliçons apreses de la crisi: El mercat no resoldrà el problema

La inestabilitat del mercat alimentari internacional és una de les característiques dels mercats agrícoles: com que la producció és de temporada i variable, els augments de producció no poden reconèixer-se molt ràpid, doncs els cultius necessiten temps per a créixer. Alhora, el consum no augmenta molt encara que hagi més menjar disponible. Les petites diferències en els subministraments i la demanda, les incerteses relatives a les collites futures i l’especulació en els mercats internacionals poden crear efectes enormes en els preus. La volatilitat en els mercats alimentaris és deguda sobretot a la desregulación, la falta de control sobre els grans agents i la falta de la necessària intervenció estatal a nivell internacional i nacional per a estabilitzar els mercats. Els mercats desregulats són una part crucial del problema!

Els i les camperoles i pageses no es beneficien dels alts preus

Mentre els especuladors i comerços a gran escala es beneficien de la crisi actual, la majoria dels camperols i agricultors no es beneficien dels preus alts. Ells conreen els aliments, però la collita sovint se’ls pren de les mans: ja està venuda al que presta els diners, a la companyia d’insums agrícoles o directament al comerciant o a la unitat de processament.
Encara que els preus que es paguen als camperols han pujat per a alguns cereals, aquest augment és molt poc comparat amb els increments en el mercat mundial i als augments que s’han imposat als consumidors. Si els aliments del mercat vénen dels productors del país, sovint els beneficis de les pujades de preus se’ls enduen les companyies i altres intermediaris que compren els productes dels camperols i els venen a preu car. Si els productes vénen del mercat internacional, això és encara més clar: les companyies multinacionals controlen aquest mercat. Ells defineixen a quins preus es compren els productes en el país original i a quins preus es venen en el país que els importa. Encara que en certs casos els preus sí que van pujar per als productors, la major part d’aquesta pujada la cobren altres. A causa del augment en els costos de producció, en el sector dels làctics i la carn, els camperols veuen fins i tot com els seus preus baixen mentre que els preus als consumidors es disparen.
Malgrat alguns augments moderadors dels preus al nivell de les granges, els ramaders estan en crisi a causa de l’augment dels preus del farratge, i els productors de cereals s’enfronten a grans augments en els preus dels fertilitzants que depenen del petroli. Els agricultors venen la seva producció a un preu extremadament baix comparat amb el que paguen els consumidors. A Europa, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) de l’Estat Espanyol va calcular que els consumidors a l’Estat paguen fins a un 600% més del que obté el productor per la seva producció. Nombres similars també existeixen en altres països, on els preus del consum es defineixen principalment pels costos de processament, transport i venda al públic.

Entre les víctimes: Pagesos, camperols sense terra i productors de cultius comercials

Els treballadors de l’agricultura, així com moltes persones de les àrees rurals, també han de comprar menjar, doncs no tenen accés a terres en les quals produir. Com resultat, la crisi actual els perjudica severament.
Alguns camperols potser tenen terra, però estan obligats a produir cultius comercials en lloc d’aliments. L’increment del preu de l’oli comestible a Indonèsia des de 2007 no ha beneficiat als camperols d’oli de palma. Ells només van rebre un petit increment del preu de part dels grans compradors, i no entenen perquè la gent del carrer i els consumidors han de sofrir preus tan alts per a l’oli comestible. Molts d’ells estan treballant amb contractes amb grans companyies de negocis agrícoles que processen, refinen i venen el producte. Un petit nombre de grans companyies agrícoles ha augmentat els preus domèstics, seguint la pujada internacional dels preus. El model de contracte agrícola provoca que els agricultors no puguin produir menjar per a les seves famílies, doncs estan obligats a produir monocultius comercials, com la canya de sucre, l’oli de palma, el cafè, el te i el cacau. Això significa que fins i tot encara que els camperols rebin un petit augment per al seu cultiu comercial, han de pagar molt més cara el menjar en el mercat. I per tant, la pujada de preus del menjar causa també major pobresa en les seves famílies.

Els consumidors urbans en pateixen les conseqüències

Les polítiques de liberalització de les últimes dècades han expulsat a milions de persones a les àrees urbanes, on la majoria d’ells acaben en barris pobres, amb una vida molt precària i forçats a vendre el seu treball molt barat i a comprar el menjar i altres béns a preu molt alt. Ells són les primeres víctimes de la crisi actual, doncs no tenen manera de produir el seu propi aliment. El seu nombre ha augmentat dramàticament i han de gastar una gran part dels seus ingressos en menjar. D’acord amb la FAO, en els països en vies de desenvolupament el menjar representa fins al 60-80% de la despesa dels/les consumidors/es (incloent camperols sense terra i treballadors del camp). Les companyies exploten despietadament la situació actual, accepten que un creixent nombre de persones passin fam perquè no tenen els diners per a comprar el menjar disponible. Els governs es veuen forçats a importar aliments cars per a arribar a la demanda dels consumidors i no disposen dels mitjans per a donar suport als consumidors més pobres

Més lliure comerç no resoldrà la crisi

Algunes institucions com el Banc Mundial i el FMI, així com alguns governs, estan ara advocant per invertir més en agricultura, per incrementar l’ajuda alimentària per als països pobres importadors d’aliments i liberalitzar més els mercats perquè els països puguin millorar els seus ingressos mitjançant l’exportació. Molts argumenten que necessitem models de producció més intensius, el que per a ells significa més insums industrials en l’agricultura, incloent la introducció d’OGM (Organismes modificats genèticament) i l’ús de més energia fòssil!
Segueixen promovent més accés per a les seves multinacionals en la Ronda de Doha i condicionar el suport financer extra a criteris polítics per a augmentar la dependència d’aquests països. No diuen res sobre la necessitat d’una major regulació i estabilització del mercat. I arribarà l’ajuda que ha d’anar a la producció agrícola basada en els camperols?. Ells aniran als països importadors oferint una “ajuda” financera, invertiran més en la producció alimentària comercial i seguiran imposant la mateixa recepta de desregulació i privatització.
En les negociacions de l’OMC, els preus alts s’usen per a fer que els governs acceptin futures retallades de tarifes i una major liberalització dels mercats agrícoles. Això crearà la següent crisi, quan les fluctuacions dels preus vagin en altra direcció.

Una sortida a la crisi: Reconstruir les economies alimentàries nacionals

Per a corregir la crisi actual, La Via Campesina creu que els països haurien de donar prioritat en els seus pressupostos a ajudar als consumidors més pobres perquè puguin accedir a suficient menjar. Mentrestant, haurien de donar més importància a la producció domèstica d’aliments per a deixar de ser tan dependents del mercat mundial.
Si que necessitem una producció d’aliments més intensiva, però intensiva quant al treball i a l’ús sostenible dels recursos naturals. Cal desenvolupar sistemes de producció diferents, sistemes que no estiguin enfocats exclusivament en els cultius principals com el blat de moro, la soja, l’arròs i el blat, sinó que integrin els aliments locals que han estat oblidats des de la revolució verda… Les famílies de petits agricultors poden produir una gran varietat d’aliments que garanteixin una dieta equilibrada i alguns excedents per als mercats. És una protecció contra la fam!
Els preus del mercat intern han d’estabilitzar-se en un nivell raonable per als camperols i consumidors. Perquè els camperols puguin rebre preus que cobreixin els costos de producció i assegurin uns ingressos dignes i per als consumidors, perquè estiguin protegits dels preus alts. Cal potenciar la venda directa dels camperols i petits agricultors als consumidors. El senyor Jacques Diouf, secretari general de FAO, ha afirmat que els països en vies de desenvolupament han de poder arribar a l’autosuficiència alimentària.
En cada país cal establir un sistema d’intervenció que pugui estabilitzar els preus del mercat. Per a aconseguir-lo, els controls a la importació, amb taxes i quotes, són necessaris amb la finalitat de regular la importació i evitar el dúmping o les importacions barates que destruïxen la producció interna del país. Cal establir una reserva de seguretat estatal amb l’objectiu d’estabilitzar el mercat intern: en temps d’excedents, el cereal pot agafar-se del mercat per a construir aquest fons de reserva i utilitzar-lo en casos de carestia de cereals.
Per tant, la terra hauria de distribuir-se de forma igualitària a les persones sense terra i a les famílies dels/les camperols/es mitjançant una genuïna reforma agrària i de la terra. Aquesta hauria d’incloure el control i l’accés a l’aigua, les llavors, crèdits i tecnologia apropiada. Ha de permetre’s a les persones produir de nou el seu propi aliment i sustentar a les seves pròpies comunitats. Cal impedir que arrabassin i desallotgin les terres i que s’expandeixin les terres dedicades a l’agricultura dels grans agronegocis. Es necessiten mesures immediates per a donar suport als petits agriculturs i camperols/es a augmentar la seva producció agroecològica d’aliments.
Els governs nacionals no han de repetir l’error de promoure que les grans companyies agrícoles inverteixin en unitats de producció massiva d’aliments. Segons la FAO, els països de l’antiga URSS planegen obrir les seves terres a les companyies d’agronegocis per a produir menjar en la terra que actualment no es conrea. Això pot convertir-se en altre error si es presenta com una solució a la crisi dels aliments.

Regular els mercats internacionals i aplicar drets bàsics

A nivell internacional cal prendre mesures per a l’estabilització. Han d’establir-se reserves de seguretat internacionals així com un mecanisme d’intervenció per a estabilitzar els preus a un nivell raonable en els mercats internacionals. Els països exportadors han d’acceptar les normes internacionals que controlen les quantitats que poden dur al mercat.
Els països han de tenir la llibertat de controlar les importacions per a poder protegir la producció nacional d’aliments.
La producció de cereals per a agrocombustibles és inacceptable i ha d’aturar-se, ja que competeix amb la producció d’aliments. Com a primer pas demanem una moratòria immediata sobre els agrocombustibles, com va proposar l’antic enviat especial de l’ONU, Jean Ziegler, en relació al Dret als Aliments.
La influència de les companyies multinacionals ha de limitar-se i el comerç internacional de matèries primeres ha de dur-se a un mínim necessari. La producció de cada país hauria de satisfer el màxim possible de la demanda interna. Aquest és l’única manera de protegir als camperols i consumidors de les fluctuacions sobtades dels preus provinents del mercat internacional.
Un possible acord en la Ronda de Doha significarà altre impacte per a la producció d’aliments basada en els camperols; per tant cal rebutjar qualsevol acord.

Els i les camperols i els petits agricultors són els principals productors d’aliments

A Via Campesina estem convençuts que els camperols i els pagesos poden alimentar al món. Per això han de considerar-se un element clau de la solució. Amb suficient voluntat política i l’aplicació de polítiques adequades, més camperols i petits agricultors podrien produir fàcilment aliment suficient per un preu raonable. L’actual situació demostra que necessitem canvis!
Ha arribat el moment de la sobirania alimentària!
Via Campesina
http://www.viacampesina.org
Maig de 2008

Compartir: