[Sant Andreu] Crònica de la xerrada ‘Capitalisme és espoli social en educació’

El divendres 17 d’abril, al Casal, va tenir lloc la quarta i última xerrada que va tancar el cicle ‘Capitalisme és espoli social‘ que hem fet l’assemblea d’Endavant Sant Andreu durant el primer quadrimestre de 2015. Aquest cop, la temàtica escollida era l’educació i el format va variar: de la xerrada habitual vam passar a la tertúlia, una forma distesa i informal de passar un parell d’horetes formant-nos.

Els ponents convidats eren el Xavier Bonal, professor de sociologia de l’Autònoma i el Rafel Folch, membre de l’Assemblea Groga de Sants. Els temes que es van tocar van girar al voltant de les retallades i la creació del currículum acadèmic.

Primer, vam començar xerrant de les conseqüències de les retallades: falta de personal docent, baixada de sous, pitjor qualitat de l’educació, menys material tècnic, menys hores lectives, disminució de les beques menjador, augment de la ràtio alumnes/professores i la desaparició dels diners destinats a les escoles bressol per part de la Generalitat. Després vam analitzar una mica la dicotomia recentralització de l’educació vs autonomia dels centres. També vam tocar aquí el tema de la immigració i les escoles públiques d’elit en les quals la quota de persones inmigrades que hi ha gairebé és inexistent. En aquest sentit, vam acabar constatant que les retallades creen desigualtat social i que hi ha una trasvassament de diners de l’educació pública a la privada.

La segona part de la tertúlia va girar en l’anàlisi del model neoliberal, que ja havíem esbossat abans al voltant de l’educació primària i secundària mitjançant l’aplicació de les lleis d’educació LEC i LOGSE, i amb l’entrada de les empreses a les universitats. També vam fer algunes pinzellades dels models educatius a l’estranger, bàsicament Xile i els Estats Units, basats en el neoliberalisme en estat pur. En resum, van ser un parell d’hores de tertúlia i formació multidireccional al voltant de la política educativa del govern actual de la generalitat (CiU) i del seu predecessor (el tripartit).

Compartir: