Ocupació de seus bancàries en la jornada de mobilització per denunciar els culpables de la crisi

20f gràciaOcupació de diverses seus bancàries, i tancament simbòlic de moltes altres, en la jornada de mobilització  d'aquest divendres 20 de febrer passat als Països Catalans per denunciar els culpables de la crisi econòmica que ja està tenint conseqüències negatives per a la classe treballadora.

La jornada s'havia convocat de manera descentralitzada per part de totes les plataformes, organitzacions i col·lectius locals que participen a la campanya "Que la crisi la paguin els rics".

gif 20f(Font: L'Accent) En nombroses localitats es van fer accions i mobilitzacions al llarg de divendres:

Molins de Rei: "Prou ajudar amb diners de tots els culpables de la crisi"

A Molins de Rei diverses entitats bancàries aparegueren amb pintades com "La crisi que la paguin ells" o "Crisi per a qui?" per denunciar que els bancs han estat els culpables de la crisi. Les ajudes multimilionàries del govern Zapatero als bancs són un insult per a tota la classe treballadora, l'endeutada, i la que no vol o no pot endeutar-se.

Sant Andreu es desperta amb la denúncia de la crisi en bancs i caixes

El matí de la jornada de lluita, el barri de Sant Andreu, de Barcelona, es va despertar amb 16 sucursals de caixes i bancs encartellades i assenyalades com a responsables de la crisi.

16 bancs tancats simbòlicament al barri de Gràcia

Acció a Gràcia en el marc de la jornada de lluita. Foto: L'ACCENTGràcia en Crisi, la plataforma que agrupa les entitats gracienques que s'han sumat a la campanya, ha segellat simbòlicament 16 oficines bancàries en aquest barri barceloní. "Tancat per lladres", "Tancat perquè estem especulant" o "Rescaten els bancs mentre a tu t'acomiaden" són els lemes amb què han quedat empaperats bancs i caixes de la vila.

Un acte per donar claus per entendre la crisi va servir fa una setmana com a preàmbul a la jornada de lluita d'aquest divendres. A la xerrada organitzada per Gràcia en crisi hi va participar Jordi Torrents, que va exposar algunes idees per comprendre la crisi econòmica i les seves conseqüències per a la classes treballadora catalana, i Karim Akbih, represaliat per participar en una manifestació contra les 65 hores i la cimera del G-20.

Sabadell fa sentir la protesta en bancs i caixes 

La jornada de lluita també s'ha fet sentir a Sabadell. Diverses entitats de la ciutat aglutinades a la plataforma ‘Que la crisi la paguin els rics’ han fet accions simbòliques davant de diverses entitats financeres per tal d’assenyalar-los com a culpables de la situació econòmica que s’està vivint.

Les accions van consistir en una performance que simulava el tancament de les caixes i bancs en qüestió. Per fer-ho, dues persones vestides amb granotes blaves i cascs d’obrer van pintar senyals fluorescents a les voreres de davant de les caixes amb frases com ‘Zona de perill’, ‘Usurers’ o ‘La crisi que la paguin ells’. Un altre dels activistes, disfressat de banquer, es va encarregar de parodiar aquest personatge i d’aquesta manera aconseguir l’atenció dels ciutadans i ciutadanes que circulaven pels carrers.

Aquestes accions es van realitzar a Sabadell en el marc de la campanya ‘Que la crisi la paguin els rics’ i van ser simultànies amb d’altres accions arreu dels Països Catalans. Aquesta plataforma impulsora està formada per sindicats, partits, organitzacions i d’altres moviments socials de l’esquerra rupturista, alguns dels quals tenen nucli local a Sabadell.

Sants denuncia el paper dels bancs malgrat un gran desplegament policial que volia impedir-ho

"Què és robar un banc comparat amb fundar-lo?". Inspirant-se en aquesta frase de Bertolt Brecht, la Comissió Anti-Crisi de l'Assemblea de Barri de Sants ha convocat una acció a aquest barri barceloní el divendres el vespre en el marc de la campanya. A l'hora que estava convocada la protesta hi havia un gran desplegament policial; però malgrat la intimidació policial, els activistes han decidit fer l'acció davant d'una oficina bancària per denunciar que les entitats financeres continuen guanyant beneficis a costa de la classe treballadora.

Al matí, a més, persones de la campanya han penjat 30 pancartes a les boques de metro, de la Renfe i dels Ferrocarrils dels barris de Sants i les Corts per denunciar la banca com a responsables de la crisi.

 Ocupació d'una seu del Banc Santander a Barcelona

Una xerrada aquest matí al centre de Barcelona sobre la situació laboral en diverses empreses amenaçades per ERO ha acabat amb l'ocupació d'una oficina del Banco Santander a la plaça Catalunya. Unes 200 persones han participat en l'acció d'ocupar la seu bancària.

Entre els manifestants hi havia els treballadors i treballadores de Mahle, empresa de Vilanova i la Geltrú que ha amenaçat d'acomiadar 250 empleats amb un ERO. Els vilanovins estaven a la ciutat en una manifestació per aturar aquest expedient de regulació de l'ocupació.

Encartellada a Vilanova i la Geltrú

Denuncien la crisi en entitats bancàries de Vilanova i la Geltrú

La campanya contra la crisi a Vilanova i la Geltrú ha assenyalat els responsables de la crisi econòmica encartellant diverses oficines bancàries de la població.

Ocupada una seu bancària a Tarragona

Ocupació d'una seu del BBVA a Tarragona A Tarragona, els col·lectius i organitzacions participants han volgut deixar clar que “ens oposem a pagar nosaltres la crisi que han provocat ells”. Els organitzadors acusen el govern espanyol de fer polítiques al servei dels més poderosos, donant ajudes econòmiques multimilionàries als bancs i caixes sense demanar res a canvi, mentre el mateix govern no mou un dit per evitar els comiats massius que s’estan produint arreu del país els darrers mesos. I mentre quasi un milió de treballadors pateixen atur avui als Països Catalans, “els governs suposadament d’esquerres mantenen les retallades socials, i segueixen privatitzant serveis socials, ensenyament i sanitat”.

A Tarragona, cap al migdia una cinquantena de persones s’han acostat a l’entitat bancària del BBVA a la Rambla Nova, un cop allí s’han encartellat dos paperògrafs a l’exterior i acte seguit s’ha entrat a les oficines. Un cop a dins, han repartit octavetes i cridat consignes contra les privatitzacions de serveis, especialment de la banca, fins que han arribat diversos cotxes de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’esquadra. L’acció s’ha pogut desenvolupar amb normalitat, i sense identificacions.

Després de la jornada de lluita, que havia vingut precedida per nombroses manifestacions arreu dels Països Catal
ans
, la campanya prepara mobilitzacions per al 28 de març fins al 4 d'abril: la primera per exigir la dissolució del G-20, un organisme antidemocràtic les polítiques del qual han conduït a la crisi, i la segona contra l'OTAN, en motiu del seu
60 aniversari.

MANIFEST: La crisi l'han provocat els rics, bancs i caixes. Que la paguin ells!

20 febrerLa bombolla financera provocada per l'escalada especulativa dels banquers va esclatar aquest passat 2008. La fallida de l'immens negoci muntat al voltant del credit hipotecari, l'especulació immobiliària i de tota mena de 'productes financers' destinats a enriquir una minoria, ha acabat provocant l'enfonsament de nombrosos bancs, i forçant la intervenció dels governs per rescatar-los de la bancarrota. Els mateixos que han defensat sempre que els estats no podien intervenir en l'economia per defensar els drets de la majoria, per garantir els serveis socials o per a defensar lllocs de treball dignes, ara han exigit els diners de tots per a salvar els seus astronòmics benefics.

Així, mentre la banca tornava a presentar resultats anuals amb benefics, ha tallat l'aixeta del crèdit, escanyant els milers i milers de persones que s'han endeutat seguint el seu consell, i ofegant l'economia productiva, ja que prefereixen destinar els ajuts públics a tapar els seus forats i seguir oferint guanys als seus accionistes amb l'ajut dels diners públics que els donen els bancs centrals, provocant així la destrucció de milers de llocs de treball. El govern de l'Estat, com les autoritats europees, que no han mogut mai cap dit per defensar els llocs de treball ni el benestar dels i les treballadores, ara han corregut a ajudar les grans empreses financeres, sense posar-los cap condició.

La crisi econòmica, avui ja recessió, que ha desencadenat l'actuació de bancs i caixes,  ha provocat el tancament de nombroses empreses, moltes altres aprofiten la situació per a deslocalitzar la producció a països amb menys drets laborals, o per a retallar sous i empitjorar les condicions de treball.

Avui, més de 900.000 treballadors i treballadores dels Països Catalans són a l'atur, que aquest passat any ha pujat un 60% més. Milers de persones han perdut els seus habitatges, i centenars de milers més s'enfronten a greus dificultats per fer fornt a hipoteques i lloguers. Molts milers de persones deixaran de cobrar els propers mesos cap mena de prestació d'atur. Ara es fa més evident encara que les polítiques neoliberals antisocials implantades els darrers anys per tots els governs han empitjorat les proteccions socials i afavorit l'enriquiment d'uns pocs a costa de tots nosaltres.

Aquesta crisi ha demostrat que les polítiques liberals augmenten encara més la desigualtat, que deixant les mans lliures als més rics, és el propi funcionament d'aquest sistema capitalista el que duu al descontrol d'arribar a enfonsar el mateix sistema financer, arrossegant a la bancarrota l'economia mundial. I ha demostrat la fal·làcia del seu discurs quan ha exigit la intervenció dels estats per a arreglar un sistema que no funciona, i que no només no és capaç de garantir el benestar de la majoria, si no que ni tan sols pot evitar el col·lapse de la seva pròpia dinàmica.

Davant d'aquesta situació hem d'alçar la veu, hem de deixar ben clar que ens oposem a pagar la crisi que han provocat ells, que no tenim cap intenció de seguir acceptant que el govern segueixi estant al servei d'aquests paràstis, afavorint els bancs i els seus accionistes, mentre manté les retallades socials, mentre permet que les grans empreses acomiadin milers de persones, mentre segueixen privatitzant serveis socials, ensenyament i sanitat.

La crisi que la paguin ells: 20 de febrer sortim al carrer!


Capitalisme és crisi:

crisi[+]  Idees per entendre la crisi econòmica i les seves conseqüències.

Llibret publicat per Endavant pretén exposar amb brevetat algunes de les idees necessàries per entendre la crisi econòmica, entenent que es tracta d'un fenomen indestriable del funcionament del sistema capitalista.

Fa un repàs dels esdeveniments succeïts més destacats i les conseqüències que ha provocat, des d'un punt de vista anticapitalista i posant l'accent en les repercussions sobre la classe treballadora.

 [+] Altres textos d'Interès:

[+] Dinàmiques locals: Alacant en crisi //// Sabadell en crisi //// Sant Andreu (Bcn) //// Tarragona //// Ciutat Vella (València)

Compartir: