L'auge electoral de l'extrema dreta a Perpinyà

Avui s’ha celebrat la segona volta de les eleccions municipals a Catalunya Nord. Davant la victòria en la primera volta del candidat d’extrema dreta del Front Nacional, i l’augment espectacular de vots  que ha tingut també en la segona volta, tot i que no li ha permès accedir a l’alcaldia, des d’Endavant OSAN volem compartir un seguit de reflexions:

  • L’extrema dreta és un fenomen que, en les seves diferents formes, afecta tots els Països Catalans. No només en la seva vessant electoral, sinó també en la seva vessant violenta i en els seus intents d’articular plataformes socials. En el cas nord-català ha pogut aconseguir rellevança institucional gràcies a un seguit de factors que també estan començant a despuntar arreu dels Països Catalans. Però no cal perdre de vista la representativitat de PxC a l’àrea de Barcelona o els intents d’España 2000 d’articular una xarxa de suport mutu contra la crisi des de l’extrema dreta a alguns barris de la ciutat de València.
  • La V República, fundada mitjançant un cop d’estat encobert, és un règim profundament segregador i violent, malgrat la seva aparença de democràcia avançada. Estigmatitza immigrants, estigmatitza pobres, estigmatitza llengües, estigmatitza la dissidència política. És en aquesta cultura política que el feixisme troba la seva legitimació social.
  • Les condicions socials, cada cop més degradades, imposades a les perifèries europees pel capitalisme, també són un brou de cultiu per als moviments feixistes. Catalunya Nord té el 50% més d’aturats que la mitjana estatal. Perpinyà és la cinquena ciutat de l’estat francès amb més percentatge de població pobra. Mentre el jovent és obligat a emigrar, els pobles de la costa nord-catalana es converteixen en refugi de jubilats del nord. I mentrestant, es manté una política de marginació de les comunitats gitana i magrebina.
  • Aquest brou és aprofitat pel feixisme especialment en aquells llocs on l’esquerra política tradicional ha dimitit no ja de cap paper revolucionari ni reformista, sinó fins i tot de qualsevol paper de defensor de les conquestes socials. Resulta insultant pretendre justificar, des d’aquesta esquerra, que la culpa de l’auge del feixisme és d’aquella ciutadania que ha decidit retirar-li el seu suport i no participar més en les farses electorals.
  • Alhora, cal denunciar i assenyalar la indecència d’una dreta que es presenta com a garant de contenció del feixisme a través d’assumir part de les propostes electorals de l’extrema dreta. D’aquesta manera, el vot a l’extrema dreta es converteix en un eficaç condicionant de les polítiques governamentals.
  • L’augment de vot d’Aliot en aquesta segona volta posa en crisi definitivament l’estratègia de “front republicà” per a contenir el FN. En el combat contra el feixisme no hi ha receptes màgiques, però sí formes de lluita que, amb perseverança, aconsegueixen els seus fruits. Una major organització popular als barris, l’articulació d’eines d’intervenció política que acumulin forces en una perspectiva revolucionària, el combat frontal contra el sistema polític tradicional i la no normalització de l’extrema dreta com a actor polític legitimat.

Finalment, des d’Endavant OSAN, volem posar-nos a la disposició de l’esquerra independentista i dels moviments populars de Catalunya Nord, i de la resta de nació, per a bastir una línia de treball nacional que barri el pas a l’extrema dreta arreu dels barris i ciutats dels Països Catalans.
Països Catalans, 30 de març de 2014

Compartir: