La 2a marxa de torxes de l'EIB recorre diversos punts històrics a Sant Andreu

La 2a marxa de torxes de l'EIB recorre diversos punts històrics de la lluita d'ahir i d'avui  a Sant Andreu

Seguint en la dinàmica de descentralitzar els actes previs a la commemoració de la Diada de l'Onze de Setembre, l'EIB (Esquerra Independentista del Barcelonès) va realitzar el dissabte 10 de setembre la segona marxa de torxes “Per una Barcelona independentista i popular” pels carrers de Sant Andreu. L'anterior edició havia tingut lloc a Ciutat Vella, on s'havia iniciat aquest format de commemoració, després que els barris de Gràcia (2008) i Sants (2009) haguessin acollit sengles actes polítics.

Durant tota la marxa es van sentir crits a favor de la independència, de la territorialitat dels Països Catalans, de la lluita anticapitalista i en favor del socialisme, o per la llibertat de les preses polítiques catalanes. De fet, el lema de la marxa era “Que no ens retallin la nació! Independència,  Països Catalans”, i és que l'EIB és la coordinadora que aglutina les diferents assemblees locals de l'esquerra independentista de la comarca: Alerta Solidària, CAJEI, COS, CUP, Endavant (OSAN), Maulets i SEPC.

La marxa de torxes va anar perfilada per una ruta històrica que va recórrer diferents punts (carrers, places, edificis) que havien tingut una significació històrica en les lluites populars o veïnals, tant en l'àmbit local com el nacional. Aquest recorregut, que es va iniciar a la Pl. Comerç i va finalitzar a la P. Orfila, va ser també un recorregut temporal: des de la Guerra dels Segadors fins a les lluites contra la mal anomenada transició, passant per la Revolta de Quintes, la conversió econòmica de Sant Andreu (d'agrícola a industrial, i després a terciari), la revolta popular i anticlerical de 1909 o les lluites obreres del final del franquisme (amb un fort protagonisme femení), entre d'altres, foren alguns dels moments històrics explicats. Especialment emotiu fou el record a la figura del lluitador andreuenc Jordi Martínez de Foix, caigut el 1978 i a qui cada any se li ret homenatge pels volts del 14 d'octubre.

En concloure la ruta, les prop de 200 persones assistents es van dirigir als Jardinets de Can Fabra, on estava previst l'acte polític final. De camí, van passar pel costat de les persones que participaven del darrer acte de la Universitat Indignada d'Estiu a Sant Andreu; aquestes, en veure la filera de gent amb estelades, banderes roges i liles, es van alçar i les van aplaudir, evidenciant la connexió que hi ha entre part de les 'indignades' i el projecte de l'EI.

L'acte es va iniciar amb unes paraules d'un membre de l'esquerra independentista local; no debades, la ruta també l'havien realitzat dos membres de l'EI de Sant Andreu. Seguidament, va prendre el torn en David Prats, militant d'Endavant (OSAN) a la comarca de la Marina Baixa, qui va fer especial èmfasi en la lluita per la territorialitat completa dels Països Catalans com a condició indispensable per la independència del nostre país.

El va seguir na Maria Jose Lecha, qui va denunciar les retallades en sanitat que està duent a terme el govern de CiU al Principat, remarcant l'escàndol que és l'ERO que estan aplicant a l'Hospital de Sant Pau. Acte seguit va prendre la paraula en Jordi Juan, de la comissió de treball de la CUP, afirmant la necessària construcció del socialisme en el procés d'alliberament nacional d'una nació oprimida com la nostra. Finalment, n'Aitor Blanc, regidor per Gent de Gramenet a Santa Coloma de Gramenet, va destacar la importància del municipalisme i de la lluita a les institucions. El cant  de l'himne nacional d'Els Segadors i un concert del cantautor Jordi Montáñez van cloure l'acte.

   

Compartir: