Cròniques d'una Vaga General als Països Catalans

  • Tarragona

Tarragona mostra la seva indignació amb una contundència inaudita

Els piquets massius aturen la ciutat i 25000 persones inunden els carrers durant la manifestació de la tarda

Podem afirmar sense embuts que la jornada de vaga del 29M representà un punt d’inflexió en la història recent de les lluites populars a la ciutat. El rebuig a la situació econòmica actual i a les mesures anti-obreres dels diversos governs prengué els carrers. Ho féu en forma de piquets d’una combativitat no vista des de feia dècades, de la gentada que al matí tancava el Corte Inglés i el Parc Central, d’enfrontaments amb els antiavalots dels Mossos des de mig matí, i de la massiva manifestació de la tarda a la que van assistir prop de 25000 persones.

Des de les cinc de la matinada, grups de piquets integrats principalment per militants de l’Esquerra Independentista, la CGT i Co.bas., van aplegar-se a la vora de la plaça Imperial. L’acció del piquet va centrar-se en tallar els accessos a la Plaça Imperial i a impedir el funcionament dels autobusos Plana. A quarts de set el piquet anticapitalista es desplaçà al Polígon Sud, tallant amb barricades de pneumàtics en flames i contenidors el pont del riu Francolí, i aconseguint aturar el transport públic de l’Empresa Municipal de Transports, en col•laboració amb militants de CCOO i Co.Bas, presents al Comitè d’Empresa. Passades les set, i confirmat que no sortiria cap més autobús, el piquet va dirigir-se altre cop a tallar carrers i crear el caos circulatori al centre de la ciutat.

Cap a les nou del matí, va desplaçar-se al Campus Sescelades de la URV, tallant la N-240, i passant per les diverses classes, gairebé totes desertes. El mateix va fer posteriorment al Campus Catalunya, on va produir-se la destrossa de les instal•lacions del pàrking privat que ja fa més d’un any va posar-s’hi.

A les onze l’activitat confluïa en el piquet unitari a l’estàtua dels despullats que, dividint-se, aturava el Mercat Central i el centre comercial del Corte Inglés. Va ser llavors quan centenars de persones s’enfrontaven amb els antiavalots que protegien el centre comercial. A continuació tancaven el Parc Central, i més tard es dirigien al Rectorat de la URV, on els PAS i PDI tenien dificultats en la seva concentració degut a la presència de més antiavalots. Durant la marxa també va destrossar-se la part exterior de la seu del PP tarragoní.

Indústria aturada

La vaga ha estat secundada principalment a la indústria, paral•litzant alguns sectors totalment, i reduint l’activitat als serveis mínims en altres. Concretament, el Port -al 100%-, CLH, Repsol Química i Repsol Petrol han aturat la seva activitat. A més, tres centres d’ensenyament no han obert des de primera hora i a la Universitat eren molt poques les persones que s’hi estaven. El comerç l’ha secundada més o menys en un 50% segons diversos sindicats.

Una manifestació multitudinària

Convocada a les 18:00h, es tractava de la manifestació que culminaria tots els actes de la jornada. Amb puntualitat ha sortit la capçalera, sota el lema “S’ho volen carregar tot. Els drets socials i laborals”. Entre 25.000 i 30.000 persones han transitat entre els carrers Portalet, Rambla Vella, Comte de Rius i Rambla Nova fins a arribar a la plaça Imperial Tarraco, el que representa una xifra històrica que no es veia des de les manifestacions contra la guerra de l’Irak. Una especial participació han tingut els blocs de l’EI i dels sindicats anticapitalistes, que han difós les seves consignes denunciant el sistema capitalista d’arrel i superant el mer discurs contra la darrera reforma laboral. La lectura del manifest i diverses intervencions posaven el punt i final a l’acte, que cal valorar com un èxit total.

Detenen sis persones a darrera hora del vespre a Tarragona

Acabada la manifestació, un grup d’entre vuitanta i cent persones han protagonitzat algunes destrosses a la part baixa de Ramón i Cajal, concretament en diversos bancs i també a les seus del PP i PSOE. El dispositiu antiavalots dels Mossos ha aprofitat els incidents per posar-se en pràctica per primer cop a la ciutat, desplegant-se i perseguint gent per tot Tarragona i apallissant diverses persones de forma indiscriminada. Les corredisses s’han produït fins i tot a la Part Alta de la ciutat, on diverses persones alienes als esdeveniments rebien una pallissa a la Plaça de la Font. En aquesta operació els mossos detenien a l’a babalà 6 persones, 2 d’elles menors d’edat.

Quatre persones més són detingudes o posades en recerca i captura l’endemà

Fruit de les investigacions policials, dues persones més van ser detingudes el 30 de març quan tornaven de la concentració en protesta per la brutalitat policial i en solidaritat amb les detingudes, que encara no havien sortit de comissaria. La concentració aglutinà un centenar de persones, i en sortí una marxa cap a la comissria. Es tracta d’un militant d’Endavant-OSAN i d’un altre de la CNT. Dues persones més han estat posades en recerca i captura. Una pertany al moviment del 15M i una altra al món okupa. Se les acusa de desordres públics, resistència a l’autoritat, delictes de danys i obstrucció de la circulació. Una altra concentració el dia 31 aglutinà una quantitat similar de manifestants, i avançaren en marxa i amb molta cridòria cap a l’ajuntament tarragoní per denunciar el caràcter polític de les detencions.

  • Girona

Girona ha viscut una de les jornades de vaga més multitudinàries i combatives del últims temps, farcida de piquets, accions i convocatòries, i amb un clar caràcter anticapitalista. El comitè unitari de vaga, format per CGT, COS, IAC, Assemblea Popular, Endavant (OSAN), CUP, Maulets i el SEPC, ha encarat la vaga general com una jornada de lluita anticapitalista,
diferenciant-se de l'estratègia dels dos grans sindicats de l'Estat Espanyol que pretenen negociar la Reforma Laboral, reclamant la derogació d'aquesta nova agressió i denunciant el caràcter estructural de la crisi econòmica que patim les treballadores dels Països Catalans.

Piquets i accions matinals:

La matinada del 29m començava amb seguiments i escorcolls de cotxes, i amb la identificació d'una trentena de persones que pretenien bloquejar l'entrada d'un dels vials d'entrada més importants de la ciutat. Va ser a partir de les 7 del matí, quan es van començar a organitzar els primers piquets formats per quasi un centenar de persones que van bloquejar momentàniament l'entrada a la seu de la Generalitat i l’Ajuntament. Els mossos d'esquadra van respondre a aquests primers piquets d'una manera
clarament desproporcionada, amb una actitud provocadora i amb un parell de càrregues per dispersar les persones concentrades.

En el transcurs del matí els piquets també han bloquejat i han dut a terme accions de denúncia contra algunes de les empreses
que exerceixen una clara repressió sindical, que precaritzen les condicions de treball i amenacen amb acomiadaments a les treballadores que s’adhereixen al dret a vaga.
Entre aquests piquets cal destacar el que es va organitzar a davant d'un dels supermercats Mercadona més cèntrics, evitant que aquest obrís i bloquejant els carrers adjacents amb mobiliari urbà. Un altre piquet important, sobretot per la càrrega simbòlica, fou el que es realitzà davant de l'empresa de neteja Eulen, culpable d'un cas recent de repressió sindical que s'ha traduït en l'acomiadament d'una delegada sindical, i que va acabar amb una nova càrrega dels mossos d'esquadra i amb la denúncia
d'una de les persones contusionades. També cal destacar la concentració convocada per l’Assemblea de Treballadores i Treballadors d’Acció Social davant la Plataforma Educativa de Salt, on van denunciar la precarietat dels contractes d'aquesta empresa. El matí es va acabar amb un piquet cercavila pels carrers més cèntrics de Girona, que va confluir amb els piquets de la Universitat de Girona, que van aconseguir paralitzar l’activitat docent a les facultats del Barri Vell. La cercavila va anar avançant cap a la Plaça del Lleó, on el comitè unitari de vaga havia convocat una manifestació sota el lema “Als Països Catalans plantem cara a la patronal. Vaga General Anticapitalista!”.

Gran manifestació anticapitalista:

La manifestació, que va aplegar unes 3000 persones, va mantenir al llarg de tot el recorregut una actitud combativa, i durant les dues hores de marxa es van llençar càntics contra del pactisme sindical, contra el capital i la patronal, clamant una vaga general indefinida i a favor de la lluita anticapitalista i la mobilització social. Fou especialment simbòlic el pas de la manifestació per l’Hipercor-Corte Inglés, un dels centres comercials més importants de la ciutat i un clar símbol del capitalisme. L'empresa,
veient la gentada que s'acostava, es va veure obligada a tancar totes les seves entrades, fet que no va acontentar a les manifestants, que van omplir de pintura vermella i cartells les façanes de l'edifici. La manifestació va finalitzar davant la Subdelegació del Govern Espanyol, on es van viure alguns moments de tensió amb la Guàrdia Civil.

Mobilització històrica:

La jornada es va reprendre a 2/4 de 7 de la tarda amb la convocatòria d'un bloc anticapitalista darrere el bloc dels sindicats grocs. La mobilització, que ha passat a ser una de les més nombroses que es recorden, va aglutinar en total a unes 15000 persones i va paralitzar totalment la ciutat durant les més de dues hores que va durar la marxa. El bloc anticapitalista convocat pel comitè unitari de vaga, va ser multitudinari, i va aconseguir aplegar aproximadament la meitat dels manifestants, entre 7000 i 8000
persones. Tot i aquesta evidència, el silenci mediàtic dels mitjans d'informació ha sigut total, obviant que aproximadament la meitat de les manifestants formaven part del bloc anticapitalista.

Durant tot el recorregut, no es va parar de sentir consignes contra la política de retallades sociolaborals i el model capitalista, i a favor de la mobilització social, i es van dur a terme encartellades massives i es va llençar pintura a edificis simbòlics com les entitats bancàries, la cambra de comerç o la Subdelegació del Govern Espanyol. El bloc anticapitalista es va desviar del bloc del davant just al final del recorregut, i va arribar a Plaça Catalunya, on es va realitzar un acte polític que va cloure la manifestació. En el parlament es va denunciar l'agressió brutal als drets de les treballadores que representa la Reforma Laboral, així com les retallades als drets socials i als serveis públics que està aplicant el Govern de CiU. També es va denunciar l'estratègia pactista i desmobilitzadora de les cúpules dels dos grans sindicats de l'Estat Espanyol, que pretenen segrestar la capacitat de lluita de les
treballadores. L'acte es va cloure amb una crida a la mobilització, amenaçant que això només havia sigut el principi, i que calia intensificar la lluita social per aturar les agressions del capital. En aquest sentit es va fer una crida a la participació de les següents jornades de lluita, el primer de maig i el 15 de maig.

Així doncs, la vaga general del 29m ha servit per consolidar la força creixent de l'espai anticapitalista a Girona, que ha omplert de
mobilitzacions els carrers de la ciutat i que s'ha diferenciat de l'estratègia pactista i desmobilitzadora dels sindicats grocs.

  • La Safor

Èxit de convocatòria de la manisfestació i de la Vaga a la Safor en el sector industrial, no així en el comerç que malgrat tanar al pas de la comitiva, s'ha mantingut obert, però sense clients. La concentració a les 11h davant l'hospital de Gandia i posterio manifestació fins a la plaça de l'ajuntmanet ha comptat amb una alta participació. Durant el recorregut s'ha convidat a tancar alguns establiments i que es sumaren a la vaga. Amb molta presència igualment la posterior concentració de la plaça de
l'ajuntament. Endavant La Safor i la COS hem participat activament amb el repartiment d'octavetes i la presència de les nostres banderes durant tot el matí.

JPEG - 381.5 kB

  • Caldes

Enorme seguiment de la Vaga General a Caldes e Montbui, des d'abans de les 12 i fins passades les dues del migdia ecorregut popular tallant les principals vies d'accés al poble. Marxa lenament pacífica pels carrers de Caldes i cantant consignes contra la
reforma laboral i la crisi capitalista.

  • Sant Celoni

Unes 300 persones d'arreu del Baix Montseny es an concentrar a Sant Celoni amb motiu de la vaga general del 29M. La manifestació va recórrer els principals carrers de la població i va acabar la laça de la Vila, on el regidor de la CUP Dani Corpas va llegir un anifest en ontra de la reforma laboral aprovada pel PP i CiU.

  • Cardedeu

A primera hora del matí un piquet organitzat el Comitè de Vaga de Cardedeu amb unes 25 persones va estar repartint ulletons en contra la reforma laboral a l’estació del tren de rodalies. osteriorment es va tallar l’Avinguda del Rei En Jaume. A partir de les 9
el piquet va voltar informant a vianants i comerços del centre. La marxa continuà pels carrers principals, parant al CAP i direcció altres barris de Cardedeu com els Estalvis o el Poble Sec. El piquet en aquests moments comptava amb unes 40 persones que es van dirigir cap a la carretera de Dosrius fins a l’alçada de la variant tallant la circulació al seu pas i relentint la marxa dels vehicles. El
piquet finalitzà a la seu de CiU on es va penjar la
pancarta amb el lema “Poble que fa Vaga, mai trepitjat”. Cap al migdia  s’aplegaren mestres, alumnes, pares i mares dels centres educatius de Cardedeu en contra les retallades i la reforma laboral.

  • Sants

Durant els últims deu dies, el barri ja era un terreny de joc en el que vaguistes i ajuntament disputaven la partida de l’agitació, uns enganxant milers d’adhesius, repartint milers díptics, penjant centenars de cartells i dotzenes de pancartes i pintades; els altres retirant-ne tanta com podia.
Una batalla que deixa un barri ple de motius en favor de la vaga general social, i una derrota de l’ajuntament, incapaç de retirar tanta propaganda en tant poc temps. La primera fase, acomplerta, ens deixava marge de confiança per pensar que el discurs vaguista podia calar amb força, i tancar el barri durant el dia 29.

A nivell formal, la vaga va tenir dues campanyes, diferenciades, la dels sindicats UGT i CCOO, enfocada a la Reforma Laboral, i la del comitè de Vaga del barri, format per persones, entitats, col·lectius i organitzacions de base assembleària encaminada a denunciar les condicions socials de la gent del barri, més enllà les de la Reforma, fent èmfasi en les retallades, les privatitzacions, les ajudes  a la banca, i la situació immobiliària.

Al llarg de l’última setmana també s’han fer assemblees al carrer, s’han fet actes de difusió i convocat caçolades.

El dia clau, però, era el 29M, ja de matinada el barri ha estat ple de pintades a seus bancàries, multinacionals i siliconades generals, en empreses denunciades per coaccionar les seves treballadores.

De matinada algunes barricades amb foc, tallaven artèries del barri i ja de dia, una cinquantena de persones tallaven la Gran Via durant 45 minuts, col·lapsant una de les vies principals d’accés i sortida a la ciutat.

A les set del matí, era el torn de Qualitel, una empresa de telemàrqueting ubicada al barri, que ens havia demanat recolzament. La resposta positiva del barri fa que la vaga sigui generalitzada a aquesta empresa, i que la resposta patronal ja s’hagi cobrat una víctima, un acomiadat el dia 30M. Respondrem.

A les nou del matí, però era l’hora de la veritat, l’hora de veure qui obre i qui tanca i quanta gent s’afegeix al piquet convocat a plaça de Sants. Dos grups, un social i l’altre sindical de CCOO i UGT. Aquests segons van tardar pocs minuts a adonar-se que no compartiem metodes ni objectius, i en breu van enfilar un camí propi. Així el centenar llarg de veïnes, enfilava carretera de Sants, fent parada obligatòria al Caprabo, una empresa que en els darreres mesos ha fet fora a companyes en un intent de purga  sindical. Pintades, xiulets, algun petard i persiana avall.

La crisi, ja ha fet part de la feina, carretera de Sants ja no és el que era, i molts locals resten tancats, no per vaga. Els rètols de “en lloguer” i “es traspassa” , tanquen algunes reixes, altres amb el rètol de tancat en motiu de la vaga i altres a mitja persiana, esperant el joc del gat i la rata, del piquet i les rates. El pas pel Mercadona del carrer Ermengarda, deixa més pintades i reixes tancades, i fem camí cap a plaça Espanya. Llavors es produeix un dels moments de tensió del dia. Al carrer Tarragona, un vell conegut de les jornades de Vaga, el taller 24 hores, obert de bat a bat, a 4 portes. Quan el piquet s’hi apropa, en surt el propietari barra de ferro en mà i un treballador amb una clau gegant a agredir els vaguistes.
El Piquet lluny de fer-se enrere, contraataca i tanca el taller, amb una barricada al davant. Les hores de feina feta, recomanaven un bon esmorzar, va ser el moment de passar a buscar uns sucs i galetes pel supermercat DIA que sota el mercat d’Hostafrancs, obria portes, i les tancava, un cop el piquet va omplir dos carros de menjar. A les 11, rebíem la visita de les companyes de Poble Sec, amb qui conjuntament fem una volta al centre comercial Arenas de la plaça Espanya, obligant (el seu cos de seguretat) a
tancar i no consumir. Feta la volta, les companyes de Poble Sec enfilen Gran Via cap a plaça Catalunya i nosaltres rector Triador cap a l’estació i la torre Catalunya. A l’estació vivim el segon moment de tensió del matí, el piquet creua de la plaça Països Catalans fins a Joan Peiró, cridant consignes, fent pintades, i arribant fins al Mc Donald´s, on entre empentes de la seguretat i vaguistes tanca. Si bé és cert que la seguretat privada de l’estació va intentar fer fora als vaguistes sense alçar la porra, va
ser l’acció d’un grup de policies secretes el que va causar el pànic. En un passadis estret, s’acomulaven dotzenes de vaguistes, agents públics i privats, després d’alguna empenta, un mosso treu la porra desplegable i un vaguista obre un extintor per impedir l’avanç de les porres. Els vaguistes aconsegueixen sortir de l’estació en mig d’un núvol blanc on costa diferenciar entre porres públiques i privades i esquirols, el cert però, és que de tots, l’esquirol, el més valent, va sortir per la porta, no sé si per poder respirar aire pur o per perseguir algun vaguista. Els covards de les porres, ja havien aconseguit el seu objectiu, preservar el bé material de l’Estació, deixant l’esquirol sol davant uns vaguistes que el fan caure a terra, per fer-lo desistir de la seva intenció d’atrapar algun vaguista.

Sortint de l’Estació el piquet compta amb més de 200 persones i enfila l’avinguda Tarradellas fins a la Diagonal, on a la una del migdia s’afegeix al piquet central, i on queda disgregat dins la multitud a l’alçada de passeig de Gràcia.

 

  • Gràcia

Gràcia 29M

 

  • Xàtiva

A Xàtiva la concentració del migdia s'ha transformat en una manifestació d'unes 1.000 persones.

Protesta de Xàtiva

  • Sabadell

 Manifestació de Sabadell

 

  • Lleida

Després d'un matí amb moltes accions (talls de trànsit, blocatge de polígons industrials) i un seguiment elevat en la indústria agroalimentària la manifestació ha reunit unes 5.000 persones: la cua ha necessitat 50 minuts per començar a marcar.
http://www.laccent.cat

 

  • València

Ha mantingut l'altíssim grau de participació que havien assolit les darreres mobilitzacions contra les retallades del Consell i la repressió policíaca patida pels estudiants de l'institut Lluís Vives. De fet, els sindicats convocats han situat la xifra de participació en 250.000 persones. Com a mostra de la gran afluència, la cua de la marxa ha trigat unes dues hor
es a començar a caminar, i quan ho ha fet ha hagut d'aturar-se contínuament.
http://www.laccent.cat

Imatge de la manifestació de València

 

  • Alacant

La manifestació també ha estat massiva i els organitzadors han parlat d'una participació de vora 100.000 persones, amb la presència de pràcticament tots els sectors. El recorregut s'ha completat sense que es produïra cap incident. L'esquerra independentista hi ha estat representada per Endavant, Maulets, i el SEPC.
http://www.laccent.cat

 

  • Castelló de la Plana

El bloc anticapitalista de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa -de la que forma part l'esquerra independentista-, ha aplegat unes 3.000 persones que han marxat per davant de la pancarta dels sindicats majoritaris (rere la qual hi ha havia uns 10.000 manifestants). Al final del recorregut el bloc anticapitalista s'ha separat per acabar a la plaça de les Aules, on s'ha llegit el seu propi manifest.
http://www.laccent.cat

Manifestació de Castelló

  • Gandia

S'havia convocat un ple de l'ajuntament en què s'havien de votar i aprovar els pressupostos: només hi han acudit els regidors del PP i tres representants del PSOE -la resta han fet vaga-. Un grup de persones ha desplegat una pancarta contra aquests pressupostos i s'han produït identificacions.
http://www.laccent.cat

  • Mallorca

El bloc unitari anticapitalista (on hi ha l'esquerra independentista) ha eixit de la plaça d'Islàndia mitja hora després de l'inici de la manifestació dels sindicats majoritaris i ha acabat el seu recorregut a la plaça de la Reina. Tot i la forta presència policíaca (menor, però, que la del matí), no s'hi ha produït cap incident.
http://www.laccent.cat

 

 

  • Reus

Reus aplega milers de persones contra els culpables de la crisi i les mesures anti-obreres dels governs

A les sis del matí, l’Assemblea Popular de Reus ja havia convocat un piquet al local de la CGT, al Raval de Santa Anna. A partir d’aquí, van aturar-se els serveis mínims d’autobús de la ciutat a la plaça de les Oques, alhora que també aturaven els interurbans. Una hora més tard, a dos quarts de nou, els piquets es concentraven davant el Carrefour i deu minuts més tard informaven que a l’avinguda Marià Fortuny, on tallaven el pas dels autobusos, un d’ells havia provat d’atropellar els piquets. Han seguit amb el setge a l’empresa francesa tot tancant-ne l’aparcament.

A les onze i mitja hi havia convocada la manifestació reusenca. Tot i que Tarragona acollí la manifestació unitària de tot el Camp, la capital del Baix va voler també mostrar el seu rebuig a les mesures del Partit Popular i de Convergència i Unió. Els piquets informaven que des de Marià Fortuny, passant pel Pallol, fins a la plaça Mercadal estaven totes les botigues tancades.

Amb una assistència més que favorable, entre tres mil i cinc mil persones depenent del moment, la CGT, l’Esquerra Independentista i l’Assemblea Popular han fet bloc propi i s’han fet proclames contra el capital i la banca.

  • Falset

150 persones es manifesten pels carrers de Falset

De bon matí s’organitzaren piquets informatius entre els cotxes que passaven pel centre de Falset. El protagonisme el tingueren per complet els col•lectius de l’Esquerra Independentista al Priorat, els únics que feren difusió i organitzaren la jornada de vaga a la comarca. Més tard, a les 11h hi ha hagué una concentració a la plaça de la Quartera de Falset, convocada pel CIP, la COS, l’AJP i el SEPC de l’institut, que aplegà unes 150 persones de totes les edats i municipis prioratins. Allí es llegí el manifest de l’EIC i s’apuntaren els culpables de la crisi i còmplices de la reforma, com La Caixa i la seu de CDC.  Un cartell es col•locava a la seu de Convergència, amb la imatge d’una persona de genolls, i una altra amb actitud combativa, i el text “Aquest és el país que voleu, i aquest és el país que tindreu”. Després, espontàniament i per l’ànim de la gent que hi havia acudit, la concentració es convertia en una HISTÒRICA manifestació que recorria els carrers de Falset passant per l’Spar, la Fermator i l’Escola, per finalitzar al CAP, expressant la solidaritat contra les retallades, i convocant a la manifestació de la tarda a les 18h a Tarragona.

  • Sant Andreu

La vaga del 29 de març no era cap objectiu ni és cap final, és un mitjà i una eina de lluita. Una lluita, cal recordar-ho, que té en el 29M un punt i seguit en la lluita pels nostres drets i la nostra dignitat.

A Sant Andreu, com arreu de Barcelona i a molts llocs dels Països Catalans, l'Assemblea d'Indignades fou l'encarregada de vehicular la protesta per aquell dia, tot convertint-se en comitè de vaga. Malgrat el poc temps previ de preparació, que va impossibilitar una feina prèvia superior, el piquet de Sant Andreu fou superior al de la vaga del 29S. Això s'explica gràcies a la feina que des de fa prop d'un any fa l'assemblea d'indignades; a les dinàmiques de feina engegades; i a la major conscienciació de la gent.

A més, és de destacar la posició política de l'assemblea, que amb una claríssima i abrumadora majoria va decidir que la jornada de lluita anava més enllà de la reforma laboral. Així, es desmarcava de la manifestació i postura polítiques de CCOO i UGT, i apostava per fer front comú amb les altres assemblees de barri i aquells sindicats i organitzacions polítiques que volien aprofitar la jornada per denunciar també el pacte social, la constant retallada de drets, de prestacions socials, etc., en definitiva, el model de societat capitalista en què vivim. Des d'Endavant aplaudim enèrgicament aquesta decisó.

Pel que fa al mateix dia 29, es té constància de diferents accions anònimes de sabotatge (bloqueig de panys, etc.). Tot i així, la primera convocatòria del comitè de vaga era a les 9h del matí, a Can Fabra. Cada cop més persones s'aplegaren a un piquet informatiu que esdevingué també actiu a l'hora d'intentar tancar alguns comerços, especialment grans superíficies comercials, d'algunes de les quals se sabia que havien amenaçat a llurs treballadores (com el Mercadona). Tot succeí amb total tranquil·litat tret de la segona visita a l'Hipercor, on es visqueren alguns moments de tensió amb els agents de seguretat, primer, i amb la policia secreta, després. L'arribada de 8 furgones dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra va fer que el piquet s'esfumés creuant contenidors per evit
ar la persecució, però sense que la cosa arribés a més.

Durant tot el matí, el piquet va recórrer carrers de Sant Andreu, des de l'Hipercor fins més enllà de la plaça Mossèn Clapés, tot fent agitació i cridant consignes. En retornar a la Plaça Orfila es va desconvocar el piquet, convocant la gent de nou per a la tarda.

Quan el piquet ja s'havia dissolt i la gent marxava cap a casa, agents de la Guàrdia Urbana es van llençar damunt d'un militant d'Endavant. Començaren els cops i les empentes, que se succeïren des de Pl. Comerç fins Pl. Orfila. Durant el trajecte, amb el militant ja emmanillat al darrere, els i les solidàries que s'hi apropaven per protestar per la detenció reberen els cops de porra de la GU i de Mossos d'Esquadra que s'hi afegiren. El detingut fou traslladat primer a una comissaria de la GU i després a la de Travessera de Les Corts on anirien a parar la totalitat de detinguts/es durant la jornada del 29M.

Cal destacar que l'estratègia repressiva, així com la brutalitat policíaca desplegada, fou quelcom que el temps ha mostrar com perfectament planificat i buscat. Felip Puig buscava alliçonar no només a les persones detingudes, sinó a totes les lluitadores en general.

Però lluny d'això, la resposta popular fou admirable. A l'inici de la columna de la tarda, les prop de 300 persones que s'hi aplegaren recriminaren durament l'actitud de la GU, qui, acorralada dins el districte, desplegà els agents antiavalots, en una clara mostra de por.

I l'assemblea seguí el seu camí de lluita. Ajuntant-se amb les assemblees de Bon Pastor i Santa Coloma, recollí més endavant la de Nou Barris. Milers de persones baixaren per la Meridiana i la Gran Via fins a Pl. Catalunya, on havia de començar la manifestació anticapitalista. Aquesta estava convocada per un gran nombre d'assemblees, sindicats alternatius i organitzacions polítiques, entre elles, el conjunt de l'Esquerra Independentista: CAJEI, COS, CUP, Endavant, Maulets i SEPC.

Un cop passada la voràgine del 29M, ens cal seguir posant fil a l'agulla. Cal seguir demostrant la solidaritat amb les persones repressaliades. Com ja va fer l'Assemblea, amb la seva presència a les concentracions davant de la comissaria, cal donar suport a dos andreuencs més; un, membre de la CUP, que fou identificat durant la detenció del migdia, i l'altre, destacat lluitador sindical que ha rebut una citació per declarar a Pl. Orfila, imputat per desordres públics. Però cal anar més enllà, i estendre una solidaritat activa i incondicional cap a les persones que estan patint les pitjors cares de la repressió, especialment, amb les que han entrat a presó.

I com que la repressió no ens aturarà, paral·lelament, hem de seguir el camí de la lluita. El clima de conflictivitat social està servit per seguir apretant en la defensa dels nostres drets i en la construcció d'una societat on les persones i el territori, i no els diners, siguem el centre del debat.

On hi ha lluita, hi ha repressió; on hi ha repressió, hi ha solidaritat!
Pel Sant Andreu que volem, per aturar la reforma laboral i acabar amb el pacte social, per una societat socialista, la lluita és l'únic camí!

 

Compartir: